Tylko dokładne trafienia
Loading Quotes...

SPOT informacja prasowa numer 1

Lar­puj na pół­no­cy!

SPOT 2016 to już siód­ma edy­cja kon­wen­tu SPOT-kanie z lar­pa­mi. Ten nie­wiel­ki kon­went jest dedy­ko­wa­ny lar­pom oraz innym grom fabu­lar­nym. W tym roku będzie trwać on jeden dzień dłu­żej niż zazwy­czaj, czy­li czte­ry dni. Tego­rocz­ny SPOT odbę­dzie się w ter­mi­nie 29 kwiet­nia – 2 maja na tere­nie szko­ły pod­sta­wo­wej w Bani­nie (tuż koło Gdań­ska). Koszt kon­wen­tu to jedy­ne 80 zł za 4 dni z noc­le­giem.

Wię­cej pod­sta­wo­wych infor­ma­cji moż­na zna­leźć pod adre­sem: http://spot.larp-zt.pl/informacje/ oraz http://spot.larp-zt.pl/akredytacja/

Głów­nym rdze­niem SPO­Ta jest pro­gram, któ­ry zawsze jest boga­ty i róż­no­rod­ny. W tym roku będzie on trwać w sumie 90 godzin (przez 4 dni) i zosta­nie podzie­lo­ny na bie­gną­ce dwa rów­no­le­gle blo­ki pro­gra­mo­we. Na dzień dzi­siej­szy zosta­ło już zgło­szo­nych ponad 17 punk­tów pro­gra­mu, w tym 12 lar­pów. Zgła­sza­nie punk­tów pro­gra­mu trwa do dnia 1 kwiet­nia 2016 r.

Szcze­gó­ło­we infor­ma­cje na temat pro­gra­mu moż­na zna­leźć pod adre­sem: http://spot.larp-zt.pl/punkty-programu/

Jak co roku zosta­nie roze­gra­ny kon­kurs Cza­ry – w tym roku już po raz pia­ty. Cza­ry 2016 zosta­ły zmie­nio­ne w sto­sun­ku do poprzed­nich lat (m. in. mniej­sza ska­la ocen) i zosta­ną przy­zna­ne w kate­go­riach: naj­lep­szy larp i naj­lep­szy strój. Dodat­ko­wo zosta­nie przy­zna­na nagro­da publicz­no­ści za naj­lep­szy strój. Za wybór naj­lep­sze­go stro­ju odpo­wia­da Pra­cow­nia Gede­ona (https://kuzniagedeona.wordpress.com/).

Wię­cej na temat kon­kur­su Cza­ry 2016: http://spot.larp-zt.pl/czary-2016/

Ser­decz­nie zapra­sza­my na lar­po­wą majów­kę – na SPO­Ta 2016!

Orga­ni­za­to­rzy SPO­Ta 2016

Stro­na inter­ne­to­wa: http://spot.larp-zt.pl/

Fan­pejdż: https://www.facebook.com/spotZT

Aleris

Moja przygoda z grami planszowymi zaczęła się już we wczesnej młodości, gdyż w wieku lat siedmiu zacząłem z tatą odkrywać tajniki szachów, Grzybobrania, Eurobiznesu (na którym w końcu każdy się wychował), itp. Powoli przerzuciliśmy się na bardziej zaawansowane jak na lata 90-te produkty firmy MB Parker. Operacja, Upiorne Zamczysko czy Pułapka na myszy do dnia dzisiejszego kurzą się na strychu. Później w moim sercu miejsce dla siebie znalazły RPG-i. Przez długi czas nie myślałem o powrocie do zwykłych gier planszowych. Wszystko zmieniło się, gdy urzekł mnie opis gry pod tytułem Munchkin... Bez dłuższego zastanawiania się zainwestowałem w tę pozycję i tak bardzo wciągnęła moich znajomych - nie raz skracaliśmy sesję, ażeby tylko trochę popsuć sobie nawzajem krwi przy zdobywaniu skarbów i poziomów. Następne wydarzenia potoczyły się niemalże lawinowo. Noc Planszówek organizowana przez Centrum Gier Pegaz, wciągnięcie znajomych... Od zakupu Munchkina mijają niespełna 3 lata. Dziś już wiem czym są gry kooperacyjne, co mi się w grach podoba, a co nie.

Kiedy przyjaciel zapytał mnie czy chcę uczestniczyć w projekcie The Fellowship of the Board (choć jeszcze się tak nie nazywał) nie miałem najmniejszych wątpliwości. Zabrałem ciężki wolumin księgi zaklęć i ruszyłem by wesprzeć dawnego towarzysza.